Kanunu kaynakçada göstermek için şu adımları uygulayın:
- İlgili kanunun adı yazılır. Ardından parantez içerisinde kanunun kabul edildiği yıl yazılır ve virgül koyulur.
- Nerede yayınlandığına dair yayın adı yazılır ve virgül koyulur.
- İlgili kanunun sayısı yazılır ve virgül koyulur.
- İlgili kanunun yürürlüğe girdiği tarih gün, ay ve yıl olarak yazılır. Ardından nokta koyularak kanun yazma işlemi tamamlanır.
Kanunu kaynakta gösterme kullanımı:
- Kanun No. XXXX, Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi (gg.aa.yyyy), Erişim Tarihi (gg.aa.yyyy).
- Kanun No. 7101, Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi (06.11.2017), Erişim Tarihi (06.02.2024).
Kanunlar Nasıl Atıf Yapılır?
Kanunlara atıf yapılırken özellikle kanunun tanımlayıcı unsurlarına yer verilmelidir. Kanunu kaynakçada gösterme sırasına sırasıyla yasa adı, yasanın kabul edildiği yıl, kanunun yayınlandığı yer, kanunun numarası ve kabul edildiği yıl bilgileri eklenmelidir. Kanunlara atıf yapmak için uzun uzun bilgi vermeniz gerekmez. Yukarıda bahsi geçen unsurları sırasıyla eklemeniz yeterlidir.
Akademik çalışmalarda kanunlara atıf yapılırken doğrudan ve hızlı bir şekilde atıf yapmak isterken kanunun sayısı ya da yayınlandığı yer bilgisi atlanabilir. Bu gibi durumlarda kanun eksik olarak tanımlanmış olur. Kanuna atıf yaparken kullandığınızdan kaynakça sistemi de önemlidir. Akademik yayınlarda genellikle APA tarzı tercih edilmekle birlikte farklı atıf türleri de talep edilebilir. Bu gibi durumlarda sizden talep edilen kaynakça tarzına göre kanunu belirtmeniz gerekir.
İlgili İçerik: Atıf Nasıl Yapılır?
Kanun Dipnotta Nasıl Gösterilir?
Kanun dipnotta gösterilirken atıf kurallarına uygun olarak gösterilmelidir. Yukarıda maddelendirilen şekilde kanunu yazdıktan sonra kanun maddesini de atıf satırının sonuna ekleyebilirsiniz. Kanun maddesini eklerken madde kelimesi yerine “m” kısaltmasını yapmalısınız. Kısaltma yaptıktan sonra madde ifadesini belirtmek üzere “m.” Şeklinde yazmanıza gerek yoktur. Sadece harfi yazarak göstermeniz yeterlidir.
Keşfedin: Ücretsiz İntihal Programı
Dipnotta kanun gösterme işlemi okuyucunun ilgili kanun hakkında basit ve pratik bir yolla bilgi almasını sağlamak amacıyla yapılır. Kanunu madde numarası ile her seferinde dipnotta göstermenin bir alternatifi de kaynakçada göstermektir. Metin içinde kısa bir şekilde atıf yaparak kaynakçada kanunu uzun bir şekilde tarif edebilirsiniz.
Yönetmelik Kaynakçada Nasıl Yazılır?
Yönetmelik kaynakçada belirtirken yönetmelik adı (kabul edildiği yıl), yayınlandığı yer, kanun sayısı, gün ay ve yıl şeklinde tarih bilgileri girilmelidir. Kanun maddesini kaynakçada gösterme işlemi için ise bu bilgilerin yanına kanun maddesi de eklenebilir. Öte yandan kanun, yönetmelik gibi herkes tarafından kolay erişilebilir yayınların kaynakçada pratik olarak gösterilmesi ulaşımı da kolaylaştırır.
Yönetmelik kaynakçada gösterilirken kanunların gösterildiği şekilde gösterilir. Bazı yayınevleri ve üniversitelerin kendilerine özgü yayın kuralları olduğundan yayın yapacağınız kurumun kurallarını okuduktan sonra yönetmeliği kaynakçada gösterme işlemini yapmanızda fayda var.
Bir Önceki Yayın: Yüksek Lisans Kaç Yıl?