Aktaran, APA formatında bir metni yazarken kullanılan asıl kaynağı değil de bu asıl kaynağı kullanan ikincil eserin referans olarak gösterilmesidir. Kaynaklar alıntılanırken bazı durumlarda bilginin yer aldığı asıl kaynağa ulaşmak sorun olabilmekte olup ikincil kaynak da APA sisteminde alıntılanan eser olarak gösterilebilmektedir. Bir metinde APA sistemine uygun biçimde aktaran gösterme için şu adımlar takip edilmelidir:
- Kaynakçada aktaran gösterme durumunda aktaran olarak referans verilen kaynağın ve aktarılan orijinal kaynağın metne ve kaynakçaya eklenmesi gerekmektedir.
- Metinde kullanılan kaynağın referansı verilirken önce asıl kaynak yazılmalıdır.
- Alıntı yapılan kaynak belirtilirken orijinal kaynağın yazarı belirtildikten sonra alıntı yapılan kaynağın tarihi yazılmalıdır.
- Daha sonra alıntı yapılan kaynağın sayfa numarası belirtilmelidir.
Örneğin;
David (1968) tarafından verilen bilgiye göre, güneş sisteminde sürekli bir gelişme söz konusudur (Akt. Güneş, 2008).
APA Aktaran Gösterme Örnekleri
Aşağıda APA aktaran gösterme örneklerine yer verilmektedir:
- Gills (1935) tarafından ifade edildiği üzere… (Aktaran Yılmaz, 2017).
- Bu konuda literatürde önemli araştırmalardan biri olan Peters’in (2000) çalışmasında da belirtildiği gibi insan sosyal açıdan gelişebilirdir (Akt. Güner ve Yolcu, 2021).
- Hücrelerin yenilenmesi için yapılan çalışmalarda çeşitli teknikler bulunduğu bilinmektedir (Dolcy, 2003’ten akt. Gülce, 2019).Formun Üstü
- Roy (1985) tarafından ifade edildiğine göre motorlu araçların gelişimi insanlık tarihi boyunca sürecektir (Aktaran, Balcı, 2017).
İlginizi Çekebilir. Ücretsiz SPSS İndir
Aktaranlı Alıntı Yapma Nedir?
Altaranlı alıntı yapma, bir kaynaktan alıntı yapılırken o kaynağı yazan kişinin ve esere ait yayın tarihinin belirtilmesinde kullanımıdır. Bu alıntı biçimi, birinci kaynağa erişim sağlanamayan durumlarda kullanılmaktadır. Birincil kaynaktaki bilgi ikincil kaynakta kullanılmış ise kaynakçanın zenginleşmesi için her iki kaynak da referans olarak eklenebilir ancak bu durumda birincil kaynağa da ulaşıldığı için aktaranlı bir kullanım olmaz.
Örneğin bir kitap değil de makalenin referans verilmesi istendiğinde fakat bu makalede bahsi geçen konu bir kitapta geçmekteyse bu durumda aktaranlı alıntı yapılmalıdır. Aktaranlı alıntı tekniğinde ilk kaynakta verilmiş olan bilgi ikinci kaynakta verilmiş olan bilgi kullanılarak alıntılanmaktadır fakat asıl kaynak da atıfta belirtilmektedir.
Keşfedin: Atıf Nasıl Yapılır?