APA formatı, American Psychological Association (Amerikan Psikoloji Derneği) tarafından oluşturulan, akademik kaynak ve referans gösterme biçimlerini ifade eden bir yazım formatıdır. Bu yazım formatı ile tezle makaleler, kitaplar, kitap bölümleri ve akademik diğer çalışmaların referanslarının ve kaynaklarının düzenlenmesinde kullanılmaktadır. APA, başlık biçimleri, metin düzeni, referanslar, alıntılar ve kaynakçanın oluşturulması gibi birçok unsuru içermektedir.
APA formatında genel olarak şu unsurlar yer almaktadır:
- APA formatı akademik yayınların özellikle kaynak gösterimi bakımından önemlidir.
- Kaynakça ve referans bilgileri bu formatta oldukça önemlidir. Alıntılar, bir başka kaynaktan alınan ve metinde kullanılmış olan verilere referans verilmesini içerir.
- Birden fazla APA formatı vardır ancak bunlardan (özellikle bir format belirtilmediği durumlarda) en güncel sürüm kullanılmalıdır.
- Metin içi alıntı yapılacağı zaman APA’ya ait yazar, tarih ve sayfa numarası alıntılama sistemi kullanılmalıdır.
- Metin içi alıntılar doğrudan ya da dolaylı olarak yapılabilir.
- Üç ve daha çok yazarlı yayınlarda ilk yazar ve ark. ya da ilk yazar et al. ifadeleri kullanılmalıdır.
- Dolaylı anlatımda birden çok bilgi sentezlenir ve metne eklenir. Bu yöntemin sonunda yine referans gösterilmesi gerekir.
- Bir başka kaynakta yer alan bilginin doğrudan alınması durumunda alınan cümlenin bitiminde referans gösterilmelidir. Doğrudan alıntılamada cümle tırnak içine alınmalıdır ve sonuna alınan metne ait bilgiler eklenmelidir.
- Kırk karakterden daha uzun olan doğrudan alıntıların blok alıntı olarak yazılması gerekir ve bu alıntılar metnin asıl satırından daha içeriden başlatılır, tırnak işareti kullanılmaz.
APA Formatında Kaynakça Gösterme
Apa formatında kaynakça otomatik olarak gösterilebilmektedir. Bunun için öncelikle kaynağa ait bilgilerin ilgili kısma girilmesi gerekmektedir. Word’de yer alan “başvurular” kısmına tıklandıktan sonra “alıntı ekle” ve ardından “yeni kaynak ekle” kısmı işaretlenmelidir.
Bütün bilgilerin girilmesinin ardından “tamam” tıklanır ve yüne başvuru sekmesinde yer alan “kaynakça” tıklanır. Burada en aşağıda bulunan “kaynakça ekle” kısmı işaretlendiğinde kaynak listesi otomatik olarak oluşturulacaktır.
APA Kaynakça Örnekleri
Aşağıda farklı yayınlar için APA stili kaynak gösterme körneklerine yer verilmiştir:
1.Tek yazarlı ve birden fazla yazarlı kitaplarda, yazar soyadı, adının ilk harfi., (yıl). Kitap adı. Şehir: yayınevi şeklinde bir sıralama yapılır:
- Yolaç, Ü. (1998). Okullarda Eğitim Süreçleri ve Değerlendirilmesi. Yalova: Kilit.
- Yolaç, Ü., & Kalır, M. (2000). Eğitim Süreçlerine Yeni Bir Yaklaşım. Yalova: Öncü.
2.Süreli yayınlarda yayımlanmış olan makalelerde ise yazar soyadı, adı., (yıl). Makale adı. Dergi adı, cilt(sayı), sayfa aralığı şeklinde gösterilir:
- Sakar, H. (2021). Yapay Zekanın Güvenlik Sektöründe Kullanım Alanları. Milli istihbarat Dergisi, 18(4), 123-141.
3.Apa formatı tezlerin gösteriminde yazarın soyadı, adının ilk harfi., (yıl). Tez başlığı. (Yayımlanmamış tez türü). Üniversite, şehir bilgisi şeklinde sıralanmaktadır.
- Aksoy, C. (2023). Horasan’ın Siyasi Tarihi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
4.Bir yazar aynı yılda birden fazla yayın yaptığında, yıl bilgisinin yanına a,b,c, gibi harfler eklenmelidir. Bu harfler referans olarak metnin içinde gösterim için de kullanılmalıdır:
- Kepler, M. (2008a). Bilinmeyen Uzay Keşifleri. İstanbul: Yıldız.
- Kepler, M. (2008b). Sonsuzluğa Yolculuk. İstanbul: Akçay.
5.Derleme (editörlü) yayınlarda bulunan bir bölüm için gösterim yapılırken yazar soyadı, adının ilk harfi., (yayın yılı). Bölüm ismi. Editör bilgisi, kitap adı, (sayfa numaraları). Şehir: Yayınevi sıralaması kullanılmaktadır:
- Yılmaz, A. (2023). Gezegenlerin keşfi. Yılmaz, A. (Ed.). İçinde: Evrenin Sırları (25-45). Bursa: Bilim Kitapları.
6.Çeviri kitaplarda yazar soyadı, adının ilk harfi., (yıl bilgisi). Eser adı. (Çeviren adı). Şehir: yayınevi şeklinde sıralama yapılmalıdır:
- Muraki. K. (2023). Yolun Sonu. (Çev. Yılmaz, Ş.). Ankara: Hayal.
Keşfedin: Veri Analizi
APA Açılımı Ne Demek?
APA, American Psychological Association tarafından geliştirilmiş olan bir yazım stilidir ve “APA” ifadesi de kurtuluşun baş harflerini simgelemektedir. Daha çok sosyal bilimler alanında tercih edilen Apa referans formatı, metnin genel düzeni, referansların düzenlenmesi ve kaynakçanın hazırlanması gibi bir dizi teknik bilgiyi içermektedir. Web sitesinde her bir kaynak türüne ait detaylara yer verilmekte olan Apa formatı metinlerin bir düzen ve standarda sahip olması bakımından önemlidir. Apa tarzı kaynak gösterme son yıllarda birçok kurum tarafından akademik yayınlarda tercih edilir hale gelmiştir.
Keşfedin: APA Aktaran Gösterme
APA 7 Kuralı Nedir?
APA 7 kuralı, akademik olarak kaleme alınan metinlerde uygun referans ve kaynak gösterme metodudur. Bu kurala göre metin içinde ve kaynakça kısmında referans bilgileri verilmelidir. Metin içi atıflarda (yazar soyadı, yıl bilgisi ve sayfa numarası) şeklinde kullanım söz konusu iken kaynakça kısmında tüm eser künyesinin yer alması gerekmektedir. Kaynakça listelenirken yazar soyadına göre alfabetik listeleme yapılmalıdır. Çalışma hazırlanırken kullanılan kaynaklara mutlaka atıf yapılması gerekir. Akademik çalışmalarda yer alan kaynaklara atıf yapılmaması intihal ve dolayısıyla etik ihlali beraberinde getirmektedir.
İlginizi Çekebilir: Atıf Nasıl Yapılır?