Benzerlik raporu – intihal raporu almak için kullanılabilecek birçok program vardır. Bunlardan en yaygın kullanılanı turnitindir. Turnitin, çevrimiçi bir intihal programıdır. Turnitin, üniversitelerle yaptığı anlaşmalar sayesinde geniş bir veri tabanına sahiptir. Ayrıca bilindiği üzere üniversiteler benzerlik raporu için genellikle Turnitin programını kullanmaktadır. Bu nedenle ücretsiz intihal raporları sunan programlara veya sitelere başvurmadan önce iki kez düşünmelisiniz. Çünkü bu yerlerden alacağınız rapora ne kadar güvenebileceğinizin belirsizliğine ek olarak, alınan rapordaki benzerlik oranı turnitin benzerlik raporundaki oran ile eşleşmeyecektir.
Tezini kopyala-yapıştır bilgileriyle yazan bir öğrencinin intihal programına yakalanmama düşüncesi olmamalıdır. Akademik yazım kurallarına uygun olarak hazırlanan tezlerde bile düşük de olsa benzerlik oranı vardır. Bu nedenle bir intihal programına yakalanmamak için düşük bir benzerlik oranını yakalamaya çalışmak gerekir.
Araştırmanızı göndermeden önce mutlaka bir benzerlik raporu almalı ve çalışmanızı diğer çalışmalarla karşılaştırmalısınız. Bu rapor çalışmanızı önceki çalışmalar, dergiler, kitaplar ve internet’teki diğer kaynaklarla karşılaştırır. Bu karşılaştırma belgesine Benzerlik Raporu (intihal raporu) denir.
Bu rapor size benzerlik oranını gösterir. Üniversitenizin kabul ettiği oranın üzerinde ise teziniz kabul edilmeyecektir. İntihal ile de suçlanabilirsiniz. Oran yüksek ise bu oran düşürülmelidir.
Tezinizi intihal programına yüklemek aslında endişelenecek bir şey değil. Üniversiteler bunu zorunlu hale getirdiği için kaçınılması gereken bir durum da değildir. Her öğrencinin benzerlik oranının yüksek olmasından endişe duyması normaldir. Çünkü büyük çabaların boşa gitme tehlikesi vardır. Fakat turnitin intihal raporu sayesinde tezinizin benzerlik oranı yüksek olsa bile değiştirebilirsiniz.
Tezinizi tamamladıktan sonra danışmanınıza teslim etmeden önce intihal raporu almanız yararınızadır. Böylece yaptığınız çalışmanın benzerlik oranı yüksek olsa bile harekete geçme ve değiştirme imkanınız olacaktır. Üniversitenizin belirlediği benzerlik oranının üzerindeyseniz alacağınız İntihal Raporu işinizi kolaylaştıracaktır.
Tez Benzerlik Raporu Ne Zaman Alınmalıdır?
Hazırlanmış tez, tez savunma sınavından önce jüri üyelerine dağıtılmadan önce Tez Benzerlik Raporu alınmalıdır. Üniversiteler genellikle bu raporu turnitin programını kullanarak alırlar. “Tez Özgünlük Raporu”nda benzerlik indeksi %20 ve altında olan tezler, tez jüri üyelerine dağıtılmak üzere danışmanına gönderilir. Benzerlik indeksi üniversitelere ve tez türüne göre değişmektedir. Doktora tezlerinde bu oran %10’a düşmektedir.
Raporda benzerlik indeksinin %20’den fazla olduğu belirlenen tez çalışması, raporuyla birlikte tez danışmanına geri gönderilir. Bu tez, tez jürisine dağıtılamaz ve aday tez savunma sınavına giremez. Bu nedenle tezinizi danışmanınıza teslim etmeden önce tez özgünlük raporu almanız yararınıza olacaktır. Oran yüksek ise düzeltme şansınız olur. Benzerlikler raporda farklı renklerle ifade edilmiştir. Burada önemli olan kırmızı renkli bölgelerin düzeltilmesi ve değiştirilmesidir.