Kaynakça nasıl hazırlanır? Günümüzde özellikle akademik çalışmalarda büyük önem taşıyan kaynakların doğru bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Araştırmanın içeriğinde kullanılan kaynaklar belirtilmelidir. Özellikle akademik yazılarda alıntı yapılabilir. Bu gibi durumlarda yararlanılan eserlerin kaynaklarına çalışmanın son bölümünde doğru bir şekilde yer verilmelidir. Bibliyografya hazırlanırken belli APA, CHICAGO, HARVARD gibi kurallar ve bu kurallara kesinlikle uyulmalıdır. Kaynakçaların bu kurallar dahilinde yazılması da intihalin önlenmesine yardımcı olur.
Kaynakça Yazım Kuralları
Bibliyografya hazırlanırken bazı kurallara uyulması özellikle akademik açıdan büyük önem taşımaktadır. Bir eser üretilirken veya eser hazırlanırken kullanılan kaynaklar, gözden kaçırılmaması için tek tek listelenmelidir.
Sadece yazı alanında değil, grafik ve resim gibi görsellerde de kaynak bilgisi yazmak önemlidir. Bunun önemi göz önünde bulundurularak eserlerde kullanılan kaynakların doğru, eksiksiz ve hatasız bir şekilde aktarılması akademik açıdan gereklidir. Her eseri özgün bir şekilde üretmek ve intihal yapmamak şarttır.
Makale Kaynakçası Nasıl Yazılır?
Makalelerin akademik olup olmaması bibliyografyanın hazırlanmasında önemli bir koşuldur. Makaleler akademik alanda yazılmış ve atıf yapılmışsa kaynakçada yer almalıdır. Bibliyografya yazımında belirlenmiş kurallar vardır. Kaynakça, yazar adı, yayın tarihi, makale adı, dergi adı, cilt numarası ve sayısı, makale bibliyografyasında olmalıdır.
Kitap Kaynakçası Nasıl Yazılır?
Kitapların bibliyografya yazımında makale bibliyografyalarından farklı olarak bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Eserin adı, yayın tarihi ve yayınevi ile yazarın adı, soyadı ve yayın tarihi yer almalıdır. Kaynakça hazırlanırken bu bilgilerin eksiksiz olmasına özen gösterilmelidir. Bu kurallara uyarak kitap bibliyografyası hazırlamak özgün içerik için çok önemlidir.
Kaynakça Nasıl Hazırlanmalıdır?
Kaynakça hazırlamak, tez hazırlama işleminin en önemli adımlarındandır. Kaynakça nasıl hazırlanır sorusunda bibliyografya yazımında belirlenen kurallara uyulması yazarın bilmesi gereken önemli bir adımdır. Bibliyografya hazırlanırken tüm kaynaklar düzenlenmeli ve bibliyografya için kullanılacak başlık (Kaynakça, Kaynaklar, Bibliyografya, References vb.) ile yeni bir sayfadan yazılmalıdır. Tüm kaynaklar doğru ve eksiksiz olarak listelenmelidir.
Kaynakları belirtirken, kaynakların kolayca bulunabilmesi için alfabetik bir sıralama yapılması gerekmektedir. Kitaplarda, makalelerde ve diğer eserlerde kaynak gösterilmesi, özellikle akademik çalışmalarda intihal açısından büyük önem taşımaktadır. Makalelerin sağlıklı bir şekilde okuyucuya ulaşması için kaynakça yazılırken ve hazırlanırken belirlenen kurallara uyulması gerekmektedir. Akademik veya diğer alanlarda eser üretirken her yazarın özgün olması önemli olmakla birlikte, alıntı yapılması durumunda kaynak gösterilmesi gerekmektedir. Bu sayede fikir hırsızlığı olmadan eserler ortaya çıkarılabilir. Kaynakça yazım kurallarında ve hazırlık aşamasında programlardan faydalanılması içerik üreticisine kolaylık sağlamaktadır.