Öğretim üyesi, üniversitelerde kadrosu bulunan, profesör ya da doçent gibi unvanlara da sahip olan akademik personele verilen isimdir. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından denetlenen yüksekokul, üniversite ve enstitü gibi kurumlarda çalışabilmektedir. Öğretim üyelerinde iyi düzeyde yabancı dil bilme, çok yönlü bakış açısına sahip olma, akademik alanda çalışmalar ve yayınlar yapmak gibi kriterler de dikkate alınmaktadır
Öğretim Üyesi Olma Şartları
Öğretim üyesi olmak için şu şartlara sahip olunması gerekmektedir:
- Üniversitelerde lisans programlarından mezun olmak,
- Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı’ndan başvuru yapılacak alanda belirlenen puanı aşmak,
- Yabancı dil sınavından baraj için belirlenen puanı geçmek,
- Uzmanlık gerektiren süreçleri (sanatta yeterlilik, doktora vb.) tamamlamış olmak,
Genel kriterler bu şekilde özetlenebilir. Bunların yanında diğer akademik titre sahip olunabilmesi için akademik yayınlar da yapılması gerekmektedir.
Öğretim Görevlisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Öğretim görevlisi olabilmek için ilk aşama, dört yıllık bir lisans programından başarı ile mezun olmaktır. Daha sonra yüksek lisans ve doktora programından da mezun olduktan sonra, başvuru için gerekli olan ALES ve yabancı dil puanlarının da istenen düzeyde alınmış olması gerekir.
Öğretim görevliliği için ülkemizde ayrı bir eğitim yoktur, bunun yerine lisans ve lisansüstü programların tamamlanmasından sonra üniversite ve enstitülerde açılan öğretim görevliliği ilanlarına başvurulup mülakat aşamasında da başarılı olmak gerekmektedir.
Keşfedin: SPSS Nedir?
Öğretim Üyesi Ve Öğretim Görevlisi Arasındaki Fark Nedir?
Öğretim üyesi ve öğretim görevlisi arasında önemli bir fark bulunmaktadır. Öğretim üyesi lisans ve yüksek lisans aşamalarını tamamlamış olan ve akademik kadroya sahip olan (Prof., Doçent vb.) kişilerdir. Öğretim görevlisi ise lisansüstü eğitim şartı aranmayan üniversitelerde ders vermekte olan kişilerdir.
Öğretim Üyesi Ne Kadar Maaş Alıyor?
Öğretim üyesi maaşı 2024 yılı itibarıyla 38.000-40.000 TL arasında değişmektedir. Bunun dışında kişilerin deneyimleri/kıdemleri de maaşı etkileyebilmektedir. Özel üniversitelerde bulunan öğretim üyelerinin maaşı daha az ya da daha yüksek olabilir.
Öğretim Üyesi Devlet Memuru Mu?
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 38’e göre akademisyenler ve dolayısıyla öğretim üyesi memur olarak sayılmamaktadır. Akademisyenler kamu görevlisi olarak değerlendirilmektedir. Akademisyenlerin sahip olduğu haklar da bu kapsamda değerlendirilir.
Öğretim Üyesi Ders Vermek Zorunda Mı?
Resmi gazetede yapılan açıklamaya göre öğretim üyesi, kadrosunun yer aldığı yükseköğretim birimi ile sınırlı olmadan gerek duyulması durumunda görevli olduğu kurumda haftalık on saat ders verme yükümlülüğüne sahiptir. Öğretim görevlisi ise en az on iki saat ders vermekle yükümlüdür.
İlgili Yayın: Profesör Olma Şartları
Öğretim Üyesi Kaç Yılda Olunur?
Öğretim üyesi olmak için 4 yıl lisans, iki yıl yüksek lisans ve minimum dört yıl süren doktora eğitiminin tamamlanmış olması gerekmektedir. Bu programlarda başarı elde edildikten sonra öğretim görevlisi ya da öğretim üyesi kadrolarına başvuruda bulunulması mümkündür. Bazı üniversitelerde yüksek lisans ve doktora yaparken de öğretim görevlisi ilanlarına başvurulup akademisyen olunabilmektedir.
Öğretim Üyesinden Sonra Ne Olunur?
Öğretim üyesi olmanın sonrasında doçent ve profesörlük aşamaları bulunmaktadır. Kişiler Dr. Öğretim üyesi olduktan sonra doçentlik için gerekli kriterleri karşılayarak ÜAK tarafından yılda iki defa açılan doçentlik başvuru süresi içinde başvuruda bulunabilmektedir.
Keşfedin: APA Kaynak Gösterme