Konuşmacılar, koçlar ve yazarlar, düzenleme ve redaksiyon söz konusu olduğunda, dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Yazarlar olarak ana hedefimiz, mesajımızın açık ve etkili bir şekilde iletilmesini sağlamaktır. Yazma projesinin amacı en başından bilinmelidir. Peki ya zayıf gramer ve küçük hatalar araya girince ne olur? Mesajımız kaybolur ve hatalar okuyucularımızın dikkatini dağıtır. Kendinizi genel yazma hatalarından korumak ve hedef kitlenizin ilgisini çekmek için aklınızda bulundurmanız gereken birkaç ipucu:
Her zaman etken fiille yazın
Etken ve edilgen fiil her türlü yazıda kullanılabilir. Ancak etken fiil en net olanıdır. Yazınızı düzeltirken fiil kullanımınıza dikkat edin; cümlenin konusu eylemi “gerçekleştiriyor” mu yoksa eylemi “alıyor” mu? Bu sorunu hafifletmek ve tutarlı bir yazma düzeyini korumak için konunuzu cümlenin sonunda değil de başında tutun:
1. Edilgen fiil: O ayakkabılar tarafımdan satın alındı.
2. Etken fiil: O ayakkabıları satın aldım.
Kendinizle röportaj yapın
Şimdi içinizde gizlenen araştırmacı muhabir olma şansınız var! Dilbilgisi ve yazım hatalarını kontrol ettikten sonra, yazınızı tekrar okuyun ve genel mesajınıza odaklanın. Kendinize aşağıdaki gibi sorular sorun:
1. Amacımı kanıtlamak için yeterli ayrıntı verdim mi?
2. Kulağa güvenilir geliyor muyum? Görüşlerimi kanıtlamak için yeterince araştırma veya gerçek bilgi ekledim mi?
3. Kaldırabileceğim fazladan bilgi var mı?
4. Kendi fikirlerimle çeliştim mi?
Yazınızı yüksek sesle okuyun
Yazınızı sessizce okursanız, dil bilgisi hatalarını görmezden gelmek çok kolaydır. Niyetimizi ve ne söylemeye çalıştığımızı bildiğimiz için bu hataları görmezden gelmek bizim için kolaydır. Yavaşladığımızda ve yazımızı yüksek sesle okuduğumuzda, okuyucunun dikkatini dağıtabilecek hataları buluruz. Eksik kelimeleri, mekanik sorunları, fazlalıkları vb. duyabiliriz. Projenizi başkasına okumak zorunda değilsiniz, sadece kendinize.
Fazlalıkları kontrol edin
Hiç kendinizi yazılarınızda kelimeleri veya fikirleri tekrar ederken buldunuz mu? Bu hepimizin başına gelir! İlk taslağınızı okurken, tekrar eden kelimeleri veya birbirine benzeyen cümleleri vurgulayın. Fikirlerinizi tek bir cümlede birleştirebileceğinizi ve kelime seçiminizi değiştirmek için bir eşanlamlılar sözlüğü kullanabileceğinizi fark edebilirsiniz.
Geriye doğru oku
Bu muhtemelen garip bir ipucu gibi gelebilir. Ancak yazım hatalarını yakalamaya çalışırken çok kullanışlıdır. Geriye doğru okuyarak, dilinizi ve nasıl kullanıldığını ayırt edebilirsiniz. Anahtar fikirleriniz yerine tek tek kelimeleri fark edeceksiniz. İçerikteki boşlukları kontrol ediyorsanız bunun yardımcı olmayacağını unutmayın.
Bunlar, düzenleme sürecinde size yardımcı olacak ipuçlarımdan ve püf noktalarımdan sadece birkaçı. Sizin için hangisinin en iyi olacağını görmek için birkaçını veya hepsini deneyin! En önemli temel kuralı hatırlayın: Hedef kitlenizin yazınızı anlamasına yardımcı olmak için amacınızı açıkça belirtin ve eğlenmeyi unutmayın.