Redaksiyon

Teknik Yazı – Teknik Belgelerde Ahlaki ve Etik Standartlara Nasıl Uyulur

Teknik Yazı – Teknik Belgelerde Ahlaki ve Etik Standartlara Nasıl Uyulur

Teknik yazı, profesyonel bir teknik yazarın uyması gereken bir dizi ahlaki ve etik standartlara sahiptir. Kariyerinizin ani bitirecek şekilde riske atmadan önce bazı konulara dikkat edebilirsiniz.  İşte bunlardan bazıları …

İntihal – Söylemeye gerek yok, başkalarının çalışmalarını kopyalayıp yapıştırmak kınanacak bir eylemdir.

“Adil Kullanım” ve Alıntı kaynakları – Ancak bu, “adil kullanım” sınırları içinde diğer insanların çalışmalarından alıntı yapamayacağınız anlamına gelmez. Düzgün bir şekilde yapıldığında,  aslında kişinin meslektaşları tarafından yapılan alıntılar işi iyi yapar, meslektaşlarını onurlandırır. Ve bunu doğru şekilde yapmanın yolu: 1) Yalnızca 200 kelimeye kadar alıntı yapın. 2) Alıntıların başında ve sonunda tırnak işaretleri kullanın. 3) Alıntıdan sonra, kaynağın tam olarak alıntılanmasıyla birlikte yazara referans verin. Kelimeleri tam olarak hatırlayamaz veya bulamazsanız, her zaman bir kaynağı, onu açık bir şekilde açıkladığınızı belirterek yorumlayabilirsiniz.

Telif hakları – Telif hakkıyla korunan metinleri, resimleri ve multimedya dosyalarını kullanırken çok dikkatli olun. Telif hakkı sahibinden izin alın veya kullanmadan önce bunun için ödeme yapın. Diğer bir alternatif ise bir sebepten ötürü “kamu malı” olan telif hakkı olmayan materyalleri kullanmaktır. Örneğin telif hakkı bulunmayan kamuya açık bu tür görseller için Wikipedia’da arama yapabilirsiniz.

Yayın Formları – Sanatçılar ve fotoğrafçılarla ilgileniyorsanız, materyallerini üzerinde anlaştığınız şekilde kullandığınızda, açıklanmayan herhangi bir hak için baskı yapmayacakları bir “İbraname Formu” imzalamalarına yardımcı olur. Yayın formunda güvenli tarafta olmak için bu tür formların avukatınız tarafından hazırlanması veya incelenmesi en iyisidir.

Bir yorum bırakın