Tez savunması için genelde tez sunusu hazırlanır ve bunun için genelde powerpoint tercih edilir. Tezi düzenlemek ve tamamlamak ne kadar önemliyse, sunumun hazırlanması da o kadar önemlidir. Etkili bir sunum hazırlamak tezin akılda kalıcı olmasını sağlayarak başarıyı pekiştirir. Tez sunumuna hazırlanmadan önce bilinmesi gereken bazı detaylar vardır. Tez sunumlarında detaylara önem verilerek etkili bir sunum hazırlamak oldukça önemli bir adımdır.
Tez Sunumu Nasıl Hazırlanmalıdır?
Tezlerin düzenlenmesi ve sunuma hazır hale getirilmesi tezlerin teslimi açısından ilk aşamadır. Tez yazma aşaması bittikten sonra son aşama olarak powerpoint sunumu hazırlamak gerekir. Tez savunmasında tezin her sayfasını incelemek mümkün olmadığından tezi özetleyen bir sunum yapılır. Bu nedenle powerpoint ile sunum hazırlamak tezler için çok önemlidir ve tezin geçer not almasına yardımcı olur.
Tez sunumlarında, tezin içeriğini anlatan iyi hazırlanmış bir sunum, tezlerin geçerlilik kazanmasına ve onaylanmasına yardımcı olacaktır. Tez sunumu, tezin onaylanması ve mezuniyet için büyük önem taşımaktadır. Titizlikle hazırlanan tezlerin sunumlarının da iyi olması başarılı olmak için bir gerekliliktir.
Tez Sunumu Nasıl Olmalıdır?
Tez sunumundan önce tezlerin yazım kurallarına uygun olarak yazılması ve düzenlenmesi önemlidir. Tez, uzun sürmeyen kısa ve anlaşılır slaytlar halinde sunulmalıdır. Slayt hazırlanırken zıt renkler kullanılmalı ve sayfa sayısı çok fazla olmamalıdır. Tez savunmasına girmeden önce tezi iyi okumak ve soruları cevaplamak için konuyu iyi kavramak gerekir. Tez savunmasının yapıldığı jüri üyeleri tarafından yöneltilen eleştirilere saygı duymalı ve notlar almalı, sonuna gelen soruları kesintiye uğratmadan dinlemeli ve hakim olduğu tez konusu hakkında uygun cevaplar vermelidir.
Tez Sunumu İçin İpuçları
Tez sunumu için en önemli konu içeriğin iyi belirlenmesidir. Tez konusu içeriğe göre çeşitlendirilmeli ve sunum hazırlanmalıdır. Sunumların tablo ve grafik içermesi görsellik açısından uygun olacaktır. Bu şekilde bir sunum hazırlamak içeriği zenginleştirecek ve başarılı olmasına yardımcı olacaktır. Temel kavramlar, bulgular ve sonuçlar uzun cümleler yerine kısa ve basit cümlelerden oluşmalıdır.
Sunumu iyi yönetmek ve sunumda hata yapılmaması için tez savunmasından önce provalar yapılmalıdır. Sunum öncesi yapılan prova, tezi hazırlayan kişinin hatasız bir sunum yapmasına yardımcı olacaktır.
Sunumda powerpoint üzerinde vurgulanmak istenen kısımlar uygun şekilde belirtilmelidir. Metinler kalın, altı çizili veya büyük punto olarak seçilebilir. Bu sayede ilgi çekici ve akıcı bir sunum yapılırken akılda kalan noktalara da yer verilmiş olacaktır. Sunum sırasında göz teması kurulması gerektiği unutulmamalıdır. Göz teması yapılmadığında bir süre sonra dikkat dağınıklığı oluşabilir ve sunum monoton hale gelebilir.