Büte kalmak, finalde başarısız olan öğrencilerin dersten geçebilmeleri için tekrar sınava girmeleridir. Dönem sonu sınavı olan finalde öğrencinin dersten geçebilmesi için belli bir puanı alması gerekir. Ara sınav olan vizeden alınan puanın toplam yüzdedeki payı %40 iken final notunun ağırlığı ise % 60’ dır. Vize ve finalden alınan puanların bu ağırlıklara göre yüzdeleri alınır. Bu yüzdelere göre öğrencinin geçtiği not hesaplanır.
Bazı üniversitelerde, öğrencilerin dersi geçebilmeleri için final ve bütünleme sınavlarında belirli bir puanı aşmaları zorunluluğu getiriliyor. Bu baraj puanı üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterir. Hatta üniversitelerin bazılarında fakültelerde bile farklı baraj puanı uygulanabilir. Genellikle baraj puanı 35 ve 60 arasında değişir. Öğrenci vizeden 100 puan dahi alsa final ve bütünlemede belirlenen baraj puanın altında not aldıysa dersten kalır. Finalde baraj puanın altında ya da dersi geçmeye yetecek kadar not alamayanlar mecburen büte kalır. Büte kalmak istemiyorum diyen öğrencinin final sınavına çok iyi hazırlanması gerekir.
Finale Girmeyen Büte Girebilir Mi?
Evet, finale girmeyen öğrenciler büte girebilir. Bir öğrenci finale girmediğinde notu 0 olarak hesaplanır ve otomatik olarak o dersten kalarak büte girmeye hak kazanır. Bu değişikliklerden birisi de finale girmeyen öğrencinin mazeretini bildirmesidir. Eğer öğrencinin mazereti okulun yönetim kurulu tarafından kabul edilirse öğrenci büte girebilir. Aslında mazeret belirtme zorunluluğunun olması öğrencilerin keyfi bir şekilde final sınavına girmemelerinin önüne geçmektir. Çünkü öğrenciler final sınavına yeterince çalışmadıkları zaman hiçbir sağlık sorunu ya da başka mazereti olmasa da bütünleme sınavına girmeyi tercih edebilir. Bu durum da öğrenciler arasında haksızlığa sebep olabilir.
Vizeye Girmeyen Büte Girebilir Mi?
Vizeye girmeyen öğrenci büte girebilir. Vizeye girmemek büte girmemeye çoğu zaman engel değildir. Bununla birlikte yine bu durumun üniversitelerde farklı uygulamaları vardır. Mesela vizeye girmeyen öğrencinin finale doğal olarak da büte girme hakkının olmaması gibi. Eğer öğrenci bütünleme hakkını kaybetmemek istiyorsa ve vizeye katılmadıysa mazeretini okul yönetimine bildirmelidir. Mazereti yönetim tarafından kabul edilirse öğrenci vize mazeret sınavına katılabilir.
Bütünleme Sınavına Kimler Girebilir?
Bütünleme sınavına dersten geçebilmek için finalde yeterli notu alamayan öğrenciler girebilir. Ya da öğrenci finalde aldığı puan ile dersten koşullu geçiyor ise ortalamasını yükseltmek için de bütünleme sınavına girebilir. Final notu ile dersten CC ve üzeri harf notu ile geçen öğrenci bütünleme sınavına katılsa bile sınavı geçersiz olur.
Büte Kalırsam Ne Olur?
Büte kalmak demek dersten geçmek için son şansını kullanmak demektir. Aslında büte kalan öğrenci bir anlamda risk almış olur. Çünkü bütünleme sınavından da geçer not alamaz ise dersi seneye tekrar almak zorunda kalır.
Büt Sınavları Ne Zaman Yapılır?
Büt sınavları genellikle finallerden bir hafta sonra yapılır. Büt sınavlarının yapılabilmesi için final sınavlarının ilan edilmesi gerekir. Genellikle final notları açıklandıktan sonra öğrencilerin çalışmaları için en az hafta süre verilir.
Büt Sınavlarında Ne Sorulur?
Bütünleme sınavlarında, hocalar bir dönem boyunca işledikleri tüm konulardan soru sorma hakkına sahiptir. Bu durum, öğrencilerin dersi ne kadar iyi kavradıklarının kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesini sağlar. Bazen hocalar büt sınavlarına vize konularını dahil etmeyebilir. Büt sınavlarında bazı hocalar daha kolay sorular hazırlarken bazı hocalar daha zor sorular hazırlayabilir.
Bütünleme sınavlarında sorulabilecek soru türleri şunlar olabilir:
- Çoktan seçmeli
- Kısa cevaplı
- Uzun cevaplı
- Doğru-yanlış
- Uygulama
Büte Kalmak Ortalamayı Düşürür mü?
Büte kalmanın ortalamayı düşürmesi söz konusu değildir. Çünkü bütünleme sınavlarının ortalamaya olan yüzde etkisi final sınavları ile aynıdır. Bu oran ise genellikle %60’ dır.
Büte Kalmak Yatay Geçişe Engel mi?
Büte kalmak yatay geçişe engel değildir. Ancak yatay geçiş şartları ve tarihleri üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterir. Bazı üniversiteler yatay geçiş başvurularını diğerlerine göre erken alabilir. Bu yüzden büte kalan öğrenci bu üniversitelerin başvurularını kaçırabilir.
Büte Kalmak mı Alttan Almak mı?
Büte kalmak dersi alttan almaktan daha iyidir. Çünkü büte kaldığınızda sadece sınava girerek dersi geçme durumunuz söz konusudur. Ancak dersi alttan aldığınızda yaklaşık 14 haftalık dönem boyunca hem dersleri katılma hem de vize ve final sınavlarına girme zorunluluğu vardır.
Büte Kalmak Ortalamayı Etkiler mi?
Büte kalmak ortalamayı etkileyebilir. Tek dersten büte kalmak ortalamayı çok fazla etkilemezken 4 dersten büte kalmak ortalamayı daha fazla etkiler.
Büte Kalınca Final Sayılır mı?
Büte kalınca final notu geçersiz olur. Çünkü büt puanı final puanı yerine geçtiği için final notunun bir önemi yoktur. Bu yüzden de büte kalınca final notunun geçerliliği ortadan kalkar.
Büt Finalden Düşükse Ne olur?
Büt finalden düşük ise ortalama da düşer. Ortalamada final notu değil büt notu dikkate alınır. Eğer öğrencinin büt notu final notundan daha düşük ise öğrencinin ortalaması da düşer.
Keşfedin: Resimden Çeviri