Yüksek lisans yaparken araştırma görevlisi olunmaktadır. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu çerçevesinde üniversitelerin açılan araştırma görevliliği kadroları takip edilerek bunlara uygun şartlara sahip olunması durumunda başvuruda bulunulabilmektedir. Lisana eğitimi sonrasında YÖK tarafından belirlenen ilanlar web sitesi üzerinden takip edilmeli ve başvuru yapılmalıdır ancak açılan kadrolarda bulunan özel şartlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Yüksek Lisans Yaparken Araştırma Görevlisi Olmak
Yüksek lisans yaparken araştırma görevlisi olmak için ilk koşul, araştırma görevliliği için gerekli olan ÖSYM dil sınavlarından biri ve ALES’ten gerekli puanı alabilmektir. Ardından belirlenen özel şartlara uygun durumda olunup olunmadığına bakılmalıdır. Bazı üniversitelerde özel şartlarda yalnızca yüksek lisans yapıyor olma şartı yeterli olurken bazı ilanlarda alanda çalışmalar yapmış olmak gibi şartlar bulunabilmektedir.
Yüksek Lisans Yaparken Araştırma Görevlisi Nasıl Olunur?
Üniversitelerde okunan herhangi bir bölümde tezli yüksek lisans yapmakta olan ya da programı başarı ile tamamlamış kişiler yabancı dil ve ALES sınavlarından istenen düzeyde bir puan aldıktan sonra araştırma görevliliği için başvuruda bulunabilmektedir. Araştırma görevliliğinde bu iki sınav puanına ek olarak okul ortalaması da önemlidir ve sıralamada şansı yükseltmektedir. Araştırma görevlisi bir üniversite bünyesinde çalışır, alanına yönelik akademik çalışmalar ve araştırmalar yapar, aynı zamanda akademik görevlerini yürütür.
Yüksek Lisans Yaparken Araştırma Görevlisi Maaşı
Yüksek lisans yaparken ya da yüksek lisans programını tamamladıktan sonra araştırma görevlisi olan kişilerin maaşı deneyim süresine göre değişmektedir. 2024 yılı itibarıyla bir araştırma görevlisinin ortalama maaşı 40.000-45.000 aralığında değişmektedir.
Keşfedin: Bilimsel Makale Türleri
Her Yüksek Lisans Yapan Araştırma Görevlisi Olabilir Mi?
Evet, her yüksek lisans yapan öğrenci belli şartlara uygun olması durumunda araştırma görevlisi olabilir. genel olarak araştırma görevlisi pozisyonları üniversitelerde bulunmaktadır. Yüksek lisans yapan bir öğrenci danışmanı, fakültede bulunan diğer üyelerin referansı ve onayıyla araştırma projelerine dahil olabilir ya da üniversite kadrosuna girebilir. Bu durum öğrencinin akademik başarısı, alanındaki deneyimi ve ilgi alanlarına göre değişmektedir.
Araştırma Görevlisi Olmak İçin Minimum Şartlar Nelerdir?
Araştırma görevlisi olmak için minimum şartlar şunlardır:
- Tezli yüksek lisans yapıyor (ya da tamamlamış) olmak (bu şart verilen ilanın içeriğine göre değişebilmektedir.)
- Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) kapsamında minimum 70 puan almış olmak
- Yabancı dil sınavlarından birinden (ÖSYM tarafından yapılan) minimum 50 puan almış olmak
- İlanı açan kurum bünyesinde yapılan yazılı ve sözlü mülakatlara diğer adaylardan daha başarılı olmak.
Bir Önceki Yazı: Yüksek Lisans Öğrenci Affı