Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü mezunu olanların aldığı unvan çalışma ekonomistidir. Çalışma ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünün kısaltılmış hali ÇEKO’dur. Çeko iş olanakları kamu sektörünün yanı sıra özel sektörde de fazladır. Kamu ve özel sektöre ait kurumlarda insan kaynakları ve halkla ilişkiler departmanında ve danışmanlık şirketlerinde çalışabilirler.
Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü mezunları KPSS ile çeşitli kurumlarda çalışabilir. KPSS A ve KPSS B grubu olmak üzere iki farklı puan türüne göre kamu kurumlarının çeşitli birimlerinde görev alabilir. A Grubu kadrolar kariyer meslekleri olarak geçer ve bu kadrolar için her kurum KPSS dışında kendisi giriş sınavı ve bazen de ilaveten mülakat düzenler. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunlarının yapabileceği işlerden bazıları şunlardır:
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olan kurumlara KPSS puanı ile müfettiş, denetçi, uzman yardımcısı ve memur olarak atanabilir.
- İş geliştirme uzmanı olarak kamu ve özel sektörde istihdam edilebilir.
- Sendikalarda üst düzey yönetici olabilirler.
- Finans, sigortacılık ve bankacılık sektörün de görev alabilirler.
- Denetleme kuruluşlarında denetmen, eğitici, danışman ve yönetici kadrolarında çalışabilirler.
- Ayrıca iktisat ve işletme mezunlarının çalışabildiği çoğu kadrolarda da çalışma imkanları vardır.
- Merkez Bankası Uzman Yardımcısı ve Denetçi Yardımcısı
- İller Bankası Uzman Yardımcısı
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Uzman Yardımcısı
- BİST Uzman Yardımcısı
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Mezununun Çalışabileceği Kurumlar
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
- Türkiye İş Kurumu
- Sosyal Güvenlik Kurumu
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
- Kamu kurum ve kuruluşlarında insan kaynakları uzmanı
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Nedir?
Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü aslında farklı disiplinlerin bir araya gelerek oluşturduğu bir alan olma özelliğine sahiptir. İş sağlığı ve güvenliği, sendikalaşma, sosyal koruma, iş mevzuatı, toplu sözleşme, iş yaşamında verimlilik, sosyal güvenlik, gelir politikaları işçi-işveren arasındaki ilişkileri ele alan bir bölümdür. Bu bölümden mezun olan öğrenciler toplum yaşamı ve özellikle iş yaşamının kuralları, düzeni ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olurlar. Ayrıca öğrenciler dört yıl boyunca alacakları işletme ve iktisat dersleri sayesinde ekonominin işleyiş mekanizmasını anlama imkanına kavuşurlar. Öğrenciler iş hayatında onlara gerekli olan hukuk, sosyoloji, politika, psikoloji ve yönetim derslerini de alır.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümünün eğitim süresi iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin diğer bölümleri gibi dört yıldır. Eşit ağırlık puan türünden tercih edilen bu lisans bölümünde dersler ağırlıklı olarak sözel derslerden oluşur. Bazı üniversiteler başarılı öğrencilerine üstten ders alma imkanı sunar. Bu imkandan yararlanan öğrenciler bir veya iki yarıyıl daha erken bitirebilirler.
İlginizi Çekebilir: Öğrencilerin Para Kazanabileceği İşler
Çeko Mezunlarının Alabileceği Sertifikalar
Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri iş imkanlarının fazla olması kişinin kendini geliştirmesine de bağlıdır. Bu yüzden Çeko mezunlarının hem üniversite eğitimi boyunca hem de sonrasında alacağı sertifikalar iş imkanı sağlama açısından oldukça önemlidir. Büyük ve itibarı yüksek kurumlarda çalışmak isteyenlerin alacağı sertifikalar onların işe seçilmelerde etkili olur. Ayrıca alınacak olan sertifikalar Çeko mezunlarının mevcut işlerinde daha kolay terfi etmelerini de sağlar. Çeko mezunlarının alabileceği sertifikalardan bazıları şunlardır:
- En az orta düzeyde İngilizce bildiğini gösteren yabancı dil seviye sertifikası
- Temel Office programlarını kullanabildiğini gösteren bilgisayar sertifikası
- İş sağlığı ve güvenliği uzmanı sertifikası
- İnsan kaynakları eğitimi sertifikası
- Yöneticilik, girişimcilik ve liderlik eğitimi sertifikası
- Denetmenlik sertifikası
Keşfedin: Psikoloji Mezunu Ne İş Yapar?