İntihal Tez Hazırlama

Kaynak Gösterme Kuralları

kaynak-ve-atif-gosterme

Akademik çalışmalarda kaynak gösterme vazgeçilmez bir gerekliliktir. Kaynak göstermek, hangi yazardan ve hangi eserden yararlandığımızı belirtmemizi sağlar. Aynı zamanda çalışmamızın konusunun temelini sağlamlaştırması açısından da önemlidir. Bir diğer artısı da okuyucularımızın yazdığımız konu hakkında daha derinlemesine bilgi sahibi olmalarını sağlayabilmesidir. Akademik çalışmalarda kullanılan eserlere atıfta bulunmak akademik etiğinin bir gereğidir. Öte yandan çalışmamızın güvenirliğini artıracak unsurlardan biridir. Kaynağı belirtilmeyen fikirlerin yazara ait olduğu varsayılır. Yazar, kaynak göstererek, bilginin gerçek sahibine hakkını verirken, kendi katkısının da ne olduğunu ortaya koymaktadır.

Başkalarına ait görüşler akademik çalışmalarda iki farklı şekilde yer alabilir. Çalışmamızda yazarın görüşünü doğrudan dahil etmek, onu değiştirmeden vermeye alıntı denir. Eser sahibinin orijinal anlatımını değiştirmek olan bir diğer yönteme de aktarma denir. Her iki durumda da kaynak gösterme gerekir. Başkasına ait bilgi ve düşüncelerin kaynak gösterilmeden yer verilmesine intihal denir. Bu durum emek hırsızlığı, akademik hırsızlık, fikir hırsızlığı, fikir ve eser hırsızlığı gibi farklı şekillerde de adlandırılmaktadır. Öncelikle etik ilkelere aykırı olan bu durum akademik hayatınızı sonlandırabilecek çok ciddi yaptırımları da beraberinde getirmektedir.

Atıflar ve Referans Listesi

Kaynakların atıf biçimlerine göre düzenlenmesi hem zaman alıcı hem de deneyim gerektiren bir süreçtir. Akademik çalışmalarda metnin hangi bölümlerinin hangi eserlerden alındığını göstermek için atıflar kullanılır. Kaynaklar ile ilgili tüm bilgilerin referans listesi ile okuyuculara sunulması gerekmektedir. Bunun temel nedeni, okuyucuların bu kaynaklara daha kolay ulaşabilmesi için gerekli bilgileri sağlamaktır. Birçok yazar için uygun referans stillerinden alıntı yapmak çok stresli hale gelir. Bu referans stillerini öğrenmek biraz zaman ve sabır ister. Akademik çalışmalarda birçok atıf stili vardır. Bazı üniversiteler ve dergiler farklı yayın stilleri benimsemektedir. Ancak en sık kullanılan alıntı stilleri şunlardır;

  • APA sistemi
  • MLA sistemi
  • Harvard sistemi
  • Şikago sistemi

APA Referans Stili, ağırlıklı olarak psikoloji, eğitim ve sosyal bilimler alanlarında tercih edilmektedir. APA sistemi ilk olarak 1929’da bir dizi kural olarak yayınlandı. Zamanla, APA Yayın Kılavuzu oldu. Son sürüm 2019 yılında APA 7th Edition olarak yayınlandı.

MLA Referans Stili, Modern Language Association tarafından oluşturulan bir alıntı ve referans stilidir ve genellikle beşeri bilimlerdeki çalışmalar için kullanılır.

Harvard Referans Stili, oluşturulması konusunda belirsizlik vardır. Harvard Üniversitesi tarafından yaygın olarak kullanıldığı için bu ismi almıştır. Harvard referans sistemi, bilimsel yazılarda kaynak materyallere atıfta bulunmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Chicago Referans Stili, Yazar-Tarih Sistemi (Yazar-Tarih Sistemi) olarak anılır. Adından da anlaşılacağı gibi, yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve ilgili metinde atıf yapılan eserin yayın yılına dayalı bir yayın ve atıf sistemidir.

Bir yorum bırakın