Tez Hazırlama

Araştırma Özetinizde Kelime Sınırlarını Koruyun

Araştırma Özetinizde Kelime Sınırlarını Koruyun

Thomas Jefferson’dan alıntı: “Tüm yeteneklerin en değerlisi, iki kelimeyi bir işe yarayacakken asla kullanmamaktır”.

Özet, bir araştırma makalesinin önemli bir unsurudur ve bir özetin yazılmadan önce formatına mutlaka uyulmalıdır. Bir araştırma özeti yazmak inkar edilemez derecede zor, zaman alıcı ve seçilen konu üzerinde özel bir çalışma gerektiriyor. Herhangi bir konuda kapsamlı bir araştırma, konuyla ilgili daha önce yapılmış çalışmaların ve diğer araştırmacılar tarafından halen devam eden çalışmaların ayrıntılı bir incelemesini içerir. Bir araştırma makalesi genellikle bir kapak sayfası, bir özet, bir giriş, tez çalışmasının ana gövdesi, sonuçlar ve makaleyi yazarken atıfta bulunulan diğer araştırmacıların tüm çalışmalarına atıfta bulunan bir referans sayfasından oluşur. Bir araştırma özeti, bir araştırma makalesinin ana hatlarına benzer, ancak sayılarla sunulmak yerine paragraf şeklinde yazılır.

Özetler belirli ve belirlenmiş bir uzunluğu takip eder. Belirtilen maksimum kelime sınırını aşan uzun özetler sıklıkla reddedilir. Ancak, ileride başka araştırmacılar tarafından referans olarak kullanılmak üzere veritabanlarında saklanabilmesi için bir özet mutlaka tez çalışmasının tüm ana anahtar kelimelerini içermelidir. Özetler genellikle 200 ila 300 kelime sınırına uyar. Belirtilen bu kelime sınırı içinde, araştırma konusunu tanıtmalı ve metodoloji, bulgular ve sonuçlarla birlikte tüm çalışmanın bir özetini vermelidir. Kısacası, bir özet tüm araştırma çalışmasını kısaca özetlemelidir.

Çalışmanızı sunmak, ideolojilerinizi belirli sınırlar içinde belirtmek ve mantıklı kelimeler kullanmak, özetinize daha fazla okuyucu çekecektir. Sözcük sınırları içinde kalarak amacınızı en iyi şekilde aktaracak yazma tekniklerini kullanın. Kötü yazma alışkanlıkları, yazınızı sıkıcı ve gevşek hale getirerek okuyucularınızda can sıkıntısına neden olabilir. Egzersiz ve sağlıklı beslenme gibi iyi yazma teknikleri, yazınızı güçlü ve özlü hale getirir.

Yazınıza sağlıklı bir diyet ve egzersiz rutini kazandırmak için şu teknikleri kullanabilirsiniz:

1. Bir özet yazmadan önce, çeşitli araştırma makalesi örneklerini gözden geçirin ve özet yazmanın doğru modelini anlamak için bunları düzgün bir şekilde inceleyin.

2. Önce yazın ve sonra düzenleyin. Aynı kelimeleri tekrar tekrar kullanmaktan kaçının. Gerekirse eş anlamlıları bulmak için bir eş anlamlılar sözlüğü kullanın.

3. Fiillerinizin sesine bakın. Pasif ses kullanımını en aza indirin.

• Gevşek: Çalışmaya göre olduğu tespit edildi. (5 kelime)

• Yalın: Bunu bulduk. (4 kelime)

4. Aşırı korunmadan kaçının. Cümleleri tek, etkin ve açıklayıcı fiillerle değiştirin.

• Obez: Elde edilen bulgulara göre… (4 kelime)

• İnce: Şu sonuca vardık… (3 kelime)

5. Pleonasmlardan (fazlalıklar) kaçının.

6. Anlamsız cümlelerden uzak durun. Her cümle iyi yansıtılmalı ve yenilikçi fikirlerle doldurulmalıdır.

7. Özetinizi yüksek sesle okuyun ve yazarken yeniden gözden geçirin. Kulağa nasıl geldiğini dikkatlice dinleyin ve ilerledikçe sorunları düzeltin.

8. Özetinizi birkaç kez okuyun.

9. Özetinizi gözden geçirmek için dili iyi bilen bir arkadaşınıza danışın.

10. Özetinizi son ana kadar bırakmamaya çalışın. Zaman, hataları görmenize ve tekrarlardan kaçınmanıza yardımcı olur.

Bu birkaç teknik, yazınızı şekillendirecek ve kelime sınırları içinde kalmanıza yardımcı olacaktır.

Sangram Keshari

Bir yorum bırakın