Profesörler ve müfettişler genel olarak kolejde bilimsel makaleler isterler, ancak her zaman bilimsel bir çalışmanın temel özelliklerinin ne olduğunu açıklama zahmetine girmezler. Bunu düşünerek, bilimsel araştırmanın temel özelliklerini aşağıda özetlemeye çalıştım. Bilimsel çalışma yapabilmek için öncelikle bilimsel bir tutuma sahip olmanız gerektiğini unutmayın.
Bilimsel sürece uygun bir bilimsel görevi gerçekleştirmek için, denemenizin aşağıdaki unsurları içerdiğini doğrulamanız gerekir.
1. Objektiflik. Bilimsel bilgi, gerçeklere dayanır ve duygusal değerlendirmeler veya önyargılı fikirlerden bağımsız olarak onları tanımlamaya ve nesnel olarak analiz etmeye çalışır. Ampirik veriler, teorik formülasyonların ham maddesidir.
2. Teorileştirme. Bilim, gerçekleri tanımlamanın yanı sıra gözlemleri de rasyonelleştirir. Araştırmacı, hipotezleri ve hipotez sistemlerini, yani teorileri formüle eder. Başka bir deyişle, keşiflerin gerçek kaynağı ham gerçekler değil, hipotezlerin teoriler şeklinde teorileştirilmesidir.
3. Analiz et. Bilimsel araştırma, kısmi çözümleri hedefleyen iyi tanımlanmış veya kısmi sorunları ele alır. Bütün bir kompleksi en basit bileşenlerine ayırmaya çalışır. Bu nedenle bilim, kısmi problemlerle başlar.
4. Uzmanlaşma. Kısmi ve sınırlandırılmış problemlerin analizi uzmanlaşmaya yol açar. Bilimsel yöntemde birlik olmasına rağmen, tekniklerin çokluğu, çeşitli sektörlerin göreli bağımsızlığıyla sonuçlanmıştır.
5. Hassasiyet. Bilim netlik ve kesinlik arar. Açıklık ve kesinlik, problemlerin formülasyonunda ve kavramların tanımlanmasında ortaya çıkar.
6. İletilebilirlik. Kesin ve titiz olan bilim dili, öncelikle bilgilendirmeyi amaçlar. Araştırmalarının sonuçlarını, doğrulanması, doğrulanması veya (gerekirse) çürütülmesi için bilim dünyasına iletmek her bilim insanının görevidir. Bu o kadar önemlidir ki, bilimsel söylem için belirli kurallar vardır.
7. Doğrulanabilirlik. Bu, hipotezlerin ve teorilerin test edilebilir olması gerektiği anlamına gelir. Daha fazla veya daha az güvenilirliğe sahip olup olmadıklarını kontrol etmek gerekir. Test ampirik ve gözlemlenebilir. Başka bir deyişle, hipotezin doğrulanması deneylerin yapılmasını içerir.
8. Yöntem. Bilimsel araştırma, önceden birikmiş bir bilginin parçası olacak şekilde planlanmıştır. Bilim, yöntemlerine tabidir, ancak onları uyarlayabilir ve mükemmelleştirebilir.
9. Sistemleştirme. Bilimin amacı, mantıksal olarak birbiriyle ilişkili bir fikirler sistemi yaratmaktır.
10. Genelleme. Özel ifadeler, daha büyük bir genelleme derecesine izin veren geniş şemalara dahil edilmiştir. Belirli gerçekler, genel hipotez veya teoriler ışığında incelenir. Laboratuvarında çalışan bilim adamı, doğanın belirli olgularının karmaşık yapısında mantıksal aklının keşfettiği tümellere ulaşmaya çalışır.
Marco A. Bomfoco